ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο οικισμός  Νύβριτος στους πρόποδες του όρους αμπελάκια, ανήκει στο δήμο Ρούβα, έχει  υψόμετρο 493 μέτρα και 255  κατοίκους. Η περιοχή είναι κατάφυτη από πεύκα και  μέσα στο χωριό στην Πίσω Βρύση υπάρχει ένας πελώριος πλάτανος. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία, την γεωργία και τη συλλογή φασκόμηλου, ενώ η περιοχή είναι γνωστή και για το μέλι της. Επίσης το χωριό παρέχει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα μέσα από φρέσκα υλικά της περιοχής.

Στη αρχή του χωριού βρίσκεται το Καφενείο – Σαμαροποιείο  << Η Καλή Καρδιά>>  του οποίου η ιστορία ξεκινά από το 1923.  Μέσα στο χωριό βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Στα βορειοδυτικά πάνω από το χωριό, στην απόκρημνη θέση Καλύβες μέσα σε σπήλαιο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Μεθοδίου, ο οποίος ασκήτευσε εντός του σπηλαίου.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων είναι το χωριό Ζαρός  που είναι ξακουστό για τα άφθονα νερά, την εκτροφή ψαριών, και την τεχνητή λίμνη του στην όμορφη φύση. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Γόρτυνας, της Φαιστού και της Αγίας Τριάδας που παρουσιάζουν τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Νότια και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων είναι οι κοντινότερες μαγευτικές παραλίες όπως του κόκκινου Πύργου και του Κομμού με θέα που κόβει την ανάσα. Επίσης εκεί είναι και τα παγκοσμίως γνωστά Μάταλα με τις περίφημες σπηλιές των χίπηδων της δεκαετίας του 60.

Αποστάσεις

Ζαρός: 4 χιλιόμετρα

Φαιστός, Αγία Τριάδα, Γόρτυνα: 20 χιλιόμετρα

Μοίρες: 16 χιλιόμετρα

Μάταλα, κομμός, κόκκινος Πύργος: 30 χιλιόμετρα

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: 45 χιλιόμετρα

Φαρμακειο : 4 χιλιόμετρα

Κεντρο Υγείας Μοιρών : 16 χιλιόμετρα

Πρατήρο καυσίμων: 4 χιλιόμετρα

Τράπεζα/ ΑΤΜ: 4 χιλιόμετρα